Gelijke behandeling van personeel is een basisbeginsel van het ambtenarenrecht. Dit algemeen beginsel heeft tal van implicaties voor werknemers (gelijke toegang tot het openbare ambt, gelijke beloning via het geldelijk statuut, enz.). Naast dit algemeen beginsel is de zogenaamde antidiscriminatiewetgeving ook van toepassing op overheidsdiensten in hun hoedanigheid van werkgever.
Enkele voorbeelden van vraagstukken die wij in dit verband behandelen, zijn:
- Is het mogelijk om contractuele personeelsleden anders te behandelen dan statutaire personeelsleden op het vlak van de bezoldiging?
- Mag een vergoeding enkel en alleen worden toegekend aan personeelsleden met een bepaalde anciënniteit?
- Kan er tot ontslag worden overgegaan in geval van ziekte die aanleiding geeft tot opeenvolgende perioden van arbeidsongeschiktheid?
- Hoe kan een beslissing die gebaseerd is op een beschermd criterium (gezondheidstoestand, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, huidskleur, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, taal, enz.) worden aangevochten?
- Kan een neutraliteitsbeleid een verbod op het dragen van religieuze tekens / symbolen op de werkvloer rechtvaardigen?
- Kan een vakbondsafgevaardigde anders worden behandeld dan een personeelslid zonder vakbondsmandaat?
Wij staan ook zowel overheden als werknemers bij in het kader van klachten in verband met geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk. Zo helpen we u o.m. bij het oplossen van volgende vragen:
- Hoe moet een personeelslid dat het slachtoffer is van pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk reageren?
- Welke bescherming bieden verzoeken tot formele en informele psychosociale interventie voor slachtoffers van pesterijen?
- Hoe moet een werkgever reageren wanneer hij geconfronteerd wordt met een situatie van pesterijen op het werk?
- Is het mogelijk de arbeidsrelatie te beëindigen van een werknemer tegen wie een klacht wegens pesterijen is ingediend?